p-tlklubfolyoirat

 Kezdőoldal

 
Impresszum
 
A P-TL klubról

A klub bemutatkozása

Antológiánk

 
Törzsrovatok
 
Egyéni rovatok
 
Kiegészítő rovatok
 
Látogatói művek rovatai
 
...
Tartalom
 

BRENDAN PERRY: 2010. március 30., Diesel

 

 

 

 

A hazai Dead Can Dance rajongók legnagyobb örömére 1996 után végre élőben láthattuk-hallhattuk az 1998-ban feloszlott zenekar egyik felét, annak agytrösztjét, Brendan Perry-t. Ebbe az örömbe némi üröm is vegyült persze.

Egyrészt, mert 2005 -ös reunion turnéjuk végülis farewell turné volt, amely sajnos (a szervezők érdektelensége?) miatt nem érintette Magyarországot, pedig nem sokkal előtte Lisa Gerrard a Magyar Rádióban énekelte fel a Sorstalanság című film Ennio Morricone által írt zenéjének pár dalát. Lisa azóta több turnét is lebonyolított, többek között a Tangerine Dream egykori géniuszával, Klaus Schulze -val közösen. Ezen turnék keretében sem jött el hazánkba.

Brendan Perry pedig a zenekar feloszlása után jóval kevesebb lemezen szerepelt, mint Lisa.

1999 -ben megjelent EYE OF THE HUNTER című lemezének apropóján adott koncerteket Európa és Egyesült Államok szerte. 11 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a csillagok együttállásának köszönhetően (Brendan új lemezéhez kapcsolódó turné, valamint a bölcs koncertszervezők 'bátorsága' révén) élvezhessük nagyszerű zenéjét és hangját élőben is.

 

A lemez, amelyhez a turné kapcsolódik, szokatlanul elektronikus hangzású. Stílusjegyeiben sokkal inkább régi anyazenekarára emlékeztet, mint előző szólólemezére.

Két számot már ismerhettek a kicsivel jobban tájékozottak. Az 'Utopia' egy korábbi változatát meglehet(ett) hallgatni Brendan hivatalos oldalán illetve a myspace-n is. Azóta a dal végleges változata a francia D-SIDE magazin CD mellékletén,valamint egy lengyel rádióműsorban is hallható volt az album másik számával ('Wintersun') egyetemben. Az albumot beharangozó kb. 10 perces filmecskében is felcsendültek a lemez számaiból részletek.

Aki hallotta a 2005-ös DCD koncertek valamelyikét, ismerős dalokat üdvözölhet majd Brendan lemezén. Helyet kaptak ugyanis a kifejezetten a 2005 -ös turnéra írt 'Crescent' és 'Saffron' című számok is. (A 'Saffron' című a lemezen 'Babylon' -ként szerepel.) Sajnos ez a két dal most nem került be a koncert

repertoárjába.

 

Sejthető volt, hogy nem lesznek több ezren a koncerten. (Talán egy Dead Can Dance koncerten lennének kétezren is.) Így a helyszínválasztás nem volt szerintem elhibázott. Maga a Diesel egész hangulatos hely, az akusztikája is jó. Megadta a koncert intimitását.

A közönség nagyon kulturált volt és láthatólag felkészült is. Ehhez hozzájárult az is, hogy az eddigi koncertek közül párnak a hanganyagát le lehetett vadászni innen-onnan. A koncertbeszámolókból kiderülhetett az is, hogy a setlist mindenhol ugyanaz volt: 15 szám.

Ebből 5 régi DCD szerzemény, 1 feldolgozás, 1 közreműködés, 2 dal az EYE OF THE HUNTER -ről, 3 az ARK című új lemezről és 3 'kakukktojás'. Ez a három 'kakukktojás' Brendan állítása szerint majd a 2011-ben megjelenő harmadik szólólemezén lesz hallható. (Azóta nyilatkozta azt is, hogy az elkövetkező 10 évben 6-7 lemezt szeretne megjelentetni. Ebből háromra már szerződést is kötött a Cooking Vinyl -lel, sőt! Sejtelmesen egy új Dead Can Dance album megjelenését is vizionálta...legkorábban persze csak 2 év múlva. Úgy legyen!)

 

Bár az új album dalainak előadásához elég sok hangszeres rész sequencer -ről kerül bejátszásra, a koncert utolsó dalát leszámítva minden zenekari tag a színpadon marad.

A zenekar 5 tagú. Ebből hárman olykor hangszereket is cseréltek egymás között. Egy szám erejéig a dobos is előre jött szintetizátorozni, a basszusgitáros hölgy szintén kezelte a billentyűs hangszert, a két szintetizátoros közül az egyik pedig játszott gitáron is.

 

A koncert a 'The arcane' című dallal kezdődött. Az arányok (keverés), a hangosítás már ekkor rendben volt.  Néhány koncerten kifogásolták a hangerőt (túl hangos volt), itt azonban minden nagyon el lett találva. Valamennyi hangszer külön kivehető, a zene és az ének aránya tökéletes volt.

A második dal egy a 3 'kakukktojás' közül: 'Love on the vine' címre hallgat. Kis túlzással olyan, mintha az 1991 -es válogatásra (A passage in time) íródott volna.

A harmadik a sorban szintén egy DCD klasszikus, a 'The carnival is over'. Igaz, picit áthangszerelve.

Ezt ismét egy 'kakukktojás' követte 'The golden rule' címmel. Bevallom, nekem (az 'Utopia' mellett) ez a másik kedvencem. Középtempós dal. Ha a 2011-es Brendan szólólemezen még sok ilyen dal lesz, akkor kijelenthetem, az ARK is elbújhat mellette.

Az 'A passage in time' -ot négy új illetve ritkább szám követte.

Elsőként a 2000 -ben megjelent Tim Buckley tribute lemezről ismert 'Dream letter'. Aki a lemezváltozathoz szocializálódott és nem hallott az idei turnéról egy felvételt sem, meglepődhetett. Ugyanis amikor látszólag vége volt már a dalnak, akkor még bele-bele csaptak a dobok és gitárok közé is.

A 'This boy' ismét visszatérés a DCD hangzásvilágához enyhén politikusabb szöveggel társítva.

Ezt a 2009-es MAGIC PIANO lemezen található két Brendan közreműködés közül az egyik, a 'You never loved this city' követte. Gyönyörű dal, a vége felé beúszó dobbal.

A 'Wintersun'-t a lengyel rádióműsorban hallottam először teljes egészében (igaz, nem túl jó minőségben). Úgy gondoltam akkor, hogy ez gyengébb, jellegtelenebb az 'Utopia' -nál: túlzottan statikus, nem fejlődik tovább a dallamszerkezet...stb. Itt a koncerten valahogy mégis máshogy hatott.

(Nem kizárt, hogy az album jó pár dala inkább koncerten 'él' igazán.)

A 'Medusa' gyönyörűséges, nyugodt dallamai után ismét egy 2011-es albumra ígért szám következett 'Eros' címmel. Ez úgy hangzik, mint az 1999-es turnén játszott 'Lila' átirata.

A fő blokkot az 'Utopia' zárta. Brendan egész jó hangulatban volt...még viccelődött is a basszusgitáros hölgy felé fordulva, mintha nekik semmi dolguk nem lenne a dal alatt (lévén, hogy ennek a számnak is a sequencer 'adta' meg a gerincét).

 

A rutinos közönség tudta, hogy itt még nincs vége. Rövid visszatapsolás után jöttek is Brendanék és a 'Voyage of Bran'-nal nyitották az első ráadásblokkot. Madárcsicsergéssel színesítették az előadást.

Ezt az 1991-es válogatáshoz felvett új szám, a 'Spirit' követte. Ezt is kicsit áthangszerelték. Brendan énekelt az elején és a végén is olyan részeket (nem szövegeset), ami a stúdióváltozatban nem szerepel.

Ezután ismét levonultak a színpadról, de a közönség nem ódalgott haza. Tudták, hogy még jönniük kell.

A 'Severance' előadásához csak a két szintetizátoros kellett és Brendan. Szférikus, légiesen könnyed, brilliáns módon előadott változat volt. Brendan az eredeti szövegen felül is énekelt (Tomorrow's child is the only child), majd feljött a színpadra a basszusgitáros és a dobos is. Meghajoltak mind az öten, a közönség lelkesen tapsolta őket...majd Brendan a bögre gőzölgő teáját kezébe véve levonult zenekarával a színpadról.

 

Tömören a benyomásaimat összefoglalva:

Brendan nem kommunikált túl sokat a közönséggel, de érezhetően jó kedve volt. Pár magyar szót elsajátított ('Jó estét', 'köszönöm') Hangja erős volt, kifejező és nagyon tiszta. A dalokat nagy beleéléssel, szinte végig csukott szemmel adta elő. A zenészek hangszeres tudásáról csak jókat lehet mondani. Profin, pontosan adták elő a dalokat. A keverés, hangosítás is tökéletes volt. Egyetlen negatívum: a korábban ígértekkel ellentétben nem lehetett kapni az új nagylemezt. Arról szólt a fáma, hogy a gyártás kicsit csúszik, csak júniusban lehet majd megvenni azt. A merchendise pulton így csak pólók (4800Ft) és poszter volt (2200Ft).  Majd a koncert után alig egy órával Brendan azt írta az oldalán található fórumba, hogy a március 31.-i prágai koncerten mégis lehet már a lemezt kapni, 18 Euroért. (2000 darab, dedikált példány vár gazdára.) Kicsit bosszantó, de a koncertélmény miatt nincs keserű szájízem.

 

A setlist:

 

-The arcane

-Love on the vine

-The carnival is over

-The golden rule

A passage in time

-Dream letter

-This boy

You never loved this city

-Wintersun

-Medusa

-Eros

-Utopia

 

Voyage of Bran

-Spirit

 

-Severance

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Egyéb oldalaink

 

Klubunk

Add ki a könyved!

Add el a könyved!

 
Folyóirat blog - Legfrissebbek
Friss bejegyzések
2010.05.22. 01:07
2010.05.21. 19:40
2010.05.07. 04:29
2010.03.08. 22:51
2010.03.05. 13:39
2010.03.02. 15:11
 

Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt